Учители без диплома за педагози. За да пребори недостига на кадри

...
Учители без диплома за педагози. За да пребори недостига на кадри
Коментари Харесай

Хора с различни професии ще стават учители за една година

Учители без тапия за педагози. За да пребори дефицита на фрагменти в системата, Министерството на образованието стартира бързи курсове за образование на преподаватели. Те ще стават учители за една година. 

През тази образователна година в класната стая са влезнали малко над 4000 нови учители. Двойно повече обаче са напуснали системата. За да се навакса разликата, към този момент хора с разнообразни специалности също ще могат да преподават на учениците, стига да завършат едногодишно образование. Така по проект всяка последваща образователна година в просветителната система ще влизат по 600 нови учители, оповестява Trafficnews.bg

“Ще ги образоват университетите. Това ще се случи в три висши образователни заведения в България, с цел да може да се управлява качеството на образованието - Софийският, Пловдивският и Великотърновският “, заяви ръководителят на Синдиката на българските учители Янка Такева.

За една година претендентите за учители ще би трябвало да усвоят методиката на преподаване по дисциплината, която са избрали. Прекрачвайки учебния предел, всеки нов преподавател ще има ментор за неустановен период. 

Държавата ще заплаща и за образование на към този момент дипломирали се педагози, съобщи Нова тв. Курсът ще е с дълготрайност от 6 месеца. Проектът планува и образование за към този момент настоящи учители, след което те да могат да преподават в няколко дисциплини. Например - един преподавател да преподава физика и химия или математика и информатика.

Официално програмата ще започва през идната образователна година.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР